Welzijnsschakels Essen

Op woensdag 23 oktober 1996, namen de parochies van Essen-centrum, Statie, Heikant en Hoek het initiatief om een avond te organiseren rond diaconie of de zorg voor mensen die op de één of andere manier arm zijn of uitgesloten worden; hoe het probleem van de armoede en uitsluiting zich vandaag de dag en hier ter plaatse stelt.  

Raf Jansen van Welzijnszorg/Welzijnsschakels van bisdom Antwerpen, houdt die avond de inleiding, omschrijft het probleem en zet de aanwezigen aan het werk rond vragen als: “Herkennen wij armoede?”, “Welke vormen van armoede en uitsluiting komen we tegen?”, “Hoe gaan we om met armoede en uitgeslotenen in onze straat en in onze eigen gemeenschap?”.

Deze bijeenkomst blijft niet vruchteloos. Onder leiding en verantwoordelijkheid van Leo van Gink, diaken te Essen-Centrum, worden concrete plannen op touw gezet om met een tweedehandskledingwinkel te starten. En een jaar na hoger genoemd parochieberaad, op zaterdag 18 oktober 1997, wordt ’t Schakeltje geopend en is deze vorm van diaconie in Essen een feit. Zij weten zich gesteund en doen ervaring op in hun kontakten met gelijkaardige initiatieven waarin meer dan honderd groepen vrijwilligers verbonden met Welzijnsschakels de strijd aangaan tegen armoede en uitsluiting in hun buurt. Mensen in armoede en niet-armen steken de koppen bij elkaar. En het werkt!

Welzijnsschakels


’t Schakeltje is een groep van vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor iedereen uit Essen en omgeving die nood heeft aan hulp of contact.

Bij deze mensen kan je terecht met je vragen omtrent:

  • kleine of grote problemen uit het dagelijks leven.
  • voor eenvoudig menselijk contact; een luisterend oor in een moeilijke periode en dit kan telefonisch, in onze ontmoetingsruimte of bij je thuis.
  • we zoeken samen met je mee naar een praktische oplossing of helpen je op weg in de doolhof van bestaande diensten en instellingen.
  • in voorkomend geval en als je dat echt wil zetten we samen de eerste stap naar andere hulp.
  • voor elke vraag hebben wij tijd en aandacht.
  • geld geven doen wij niet, maar met aandacht en praktische hulp komen we samen vast al heel wat vooruit.